Științescu este un program de finanțare pentru inițiative educaționale non-formale dezvoltat de Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul strategic al Romanian-American Foundation și implementat din 2015 prin 16 fundații comunitare. Științescu aduce împreună resurse din comunitate, pasiune și educatori inimoși pentru a le arăta copiilor acea latură practică, fascinantă și utilă a științelor care cu greu poate fi descrisă în manuale sprijinindu-i pe tinerii din România să își aleagă în număr cât mai mare profesii în domeniile STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics)[1] și pentru a deveni adulți pregătiți, adaptabili și inovatori.
Din 2015, programul a dovedit că sunt nenumărați oameni pasionați care, cu un impuls și un minimum de resurse, pot revigora educația în comunitățile lor. Științescu le oferă tuturor acestor profesioniști ai domeniilor STEAM din comunitățile locale finanțări, resurse, îndrumare și sprijin pentru a crea proiecte care să-i apropie într-un mod practic pe copii de știință. Mentorii pot fi profesori, elevi, studenți, cercetători, ingineri, bibliotecari, arhitecți, muzeografi, practic, orice profesionist din domeniile STEAM, activ sau pensionat, care își dorește să transmită mai departe copiilor din cunoștințele și experiența sa astfel încât să înțeleagă mai bine utilitatea și relevanța științelor în viața lor. Proiectele Științescu sunt accesibile, dintre cele mai variate și inovative, sunt interdisciplinare, îi implică activ pe copii și le cultivă abilități pe termen lung.
Științescu are un mecanism unic de funcționare, iar el este posibil numai datorită implicării comunității locale de companii și persoane care sponsorizează și donează pentru program, astfel încât fundația comunitară locală să poată crea un fond de finanțare din care sunt susținute proiectele pe care oamenii cu inițiativă le concep și le depun. Mai mult, partenerul strategic al programului național, Romanian – American Foundation dublează sumele strânse din comunitate în cuantum de zece mii de dolari, astfel fondul de finanțare devine mai mare și pot fi finanțate mai multe proiecte locale.
Proiectele Științescu promovează spiritul de echipă și comunicarea la toate nivelurile, schimbul de experiențe între elevi și între profesori, învățarea reciprocă de la elevi la elevi, de la studenți la elevi, de la profesori/specialiști la elevi, cultivă curiozitatea nativă a copiilor, îi încurajează să pună întrebări și să caute soluții, îi învață noțiuni de bază despre managementul de proiect. Un amplu portofoliu de proiecte Științescu din toată țara poate fi accesat pe https://stiintescu.ro/category/proiecte/
Valorile programului
ACCES EGAL ȘI INCLUZIV ÎN EDUCAȚIA STEAM
Ne concentrăm pe asigurarea accesului la educație și experimentare în domeniul STEAM, eliminând barierele financiare, geografice și culturale. Oferim resurse, finanțări și suport pentru ca fiecare copil să aibă șansa de a se conecta cu universul STEAM, indiferent de context și pentru ca orice profesionist din domeniile STEAM să poată deveni mentor Științescu dacă dorește să transfere din cunoștințele și pasiunea sa copiilor din comunitățile programului.
CONSTRUIM RELAȚII DE ÎNCREDERE ÎN COMUNITĂȚI
Facilităm contexte de colaborare, construim și cultivăm încrederea între toți participanții și partenerii noștri cu integritate și respect. Folosim procese de finanțare echitabile și flexibile, oferim și cerem transparență, asigurăm resurse și sprijin constant echipelor de proiect și partenerilor pentru a aduce schimbarea pe care ne-o dorim atât în educație, cât și în comunitate.
CURIOZITATE
Promovăm o cultură a descoperirii continue și încurajăm o mentalitate deschisă și o dorință constantă de explorare și învățare pentru a-i ajuta pe copii, tineri și mentori să privească lumea cu alți ochi, să caute răspunsuri acolo unde nu le au și să pună întrebări.
INOVAȚIE
Încurajăm gândirea critică, inovația și soluțiile creative. În Științescu, inovația nu este doar despre tehnologie și descoperiri noi, ci și despre adoptarea unor abordări noi și îmbunătățirea constantă a metodelor de predare, învățare și conectare la nevoile comunității.
PASIUNE ȘI INSPIRAȚIE
Valorizăm pasiunea pentru științe, încurajând mentori din domenii STEAM ori pur și simplu oameni pasionați de științe să împărtășească ceea ce știu către copii și tineri pentru ca ei să își descopere și să își dezvolte interesul pentru aceste domenii.
Inspirăm prin metode și modele noi de dezvoltare de proiecte, de implicare a donatorilor, de împărtășire a ideilor și experiențelor valoroase.
[1] STEAM – Science, Technology, Engineering, Art și Mathematics, respectiv știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică. Termenul a apărut la începutul anilor 2000, dar în acea versiune lipsea litera „A”, pentru arte, care a fost adăugată ulterior.
Educația STEAM face parte din educația non-formală, ce își propune să promoveze și utilizeze metode de predare bazate pe știință, investigare și analiză directă. Scopul acestei abordări este de a crea un mediu de învățare în care copiii să-și folosească abilitățile din cele 5 domenii mai sus enumerate pentru a rezolva probleme tangibile. Cu alte cuvinte, educația STEAM încurajează copiii să descopere soluții inovative printr-o varietate de opțiuni.
Acronimul STEAM are corespondent în limba română pe ȘTIAM (Științe, Tehnologie, Inginerie, Artă, Matematică)
În Vâlcea, Fondul Științescu este prezent din anul 2021 datorită Fundației Comunitare Vâlcea care a finanțat cu sprijinul sponsorilor locali și ai partenerului strategic RAF/+ parteneri locali un număr de 41 proiecte educaționale pentru copii și tineri.
Obiectivele fondului local sunt:
Anul acesta, Fundația Comunitară Vâlcea lansează ediția cu numărul 4 a Fondului Științescu, program prin care acordă finanțări, în limita bugetului disponibil, pentru proiecte educaționale care încurajează pasiunea pentru științe a copiilor și tinerilor cu vârste între 3 și 19 ani, prin activități creative, inovative, jocuri și experimente.
Valoarea totală a Fondului Științescu Vâlcea pentru ediția 4 este de 140.000 lei.
Din acest fond ne propunem să finanțăm un număr de 15 proiecte pe două categorii:
Contribuția fiecărui aplicant trebuie să fie de minimum 10% din valoarea totală a proiectului (financiară sau în natură).
La Științescu Vâlcea pot aplica organizații neguvernamentale (asociații, fundații, asociații studențești, asociații de părinți, asociații ale școlii) și grupuri de inițiativă care vor acționa în județele Vâlcea și Gorj.
Prin grup de inițiativă înțelegem un grup informal constituit din minim 3 membri, care împărtășesc un interes, o pasiune sau o preocupare pentru un subiect educațional STEAM. În situația unui grup de inițiativă format din tineri sub 18 ani este necesară includerea în grup a cel puțin unui adult, care își va asuma responsabilitatea fiscală și legală a derulării proiectului.
Criterii de eligibilitate pentru aplicanți
Pentru a putea participa la evaluare și selecție, respectiv pentru a fi declarat aplicant eligibil în sensul prezentului Ghid, aplicantul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
Organizații neguvernamentale care:
Grupuri de inițiativă
NOTĂ* În cadrul procesului de jurizare, aplicanții declarați eligibili vor face obiectul unei evaluări din perspectivă reputațională, evaluare ce poate avea un caracter eliminatoriu în procesul de selecție.
NOTĂ** Fundația Comunitară Vâlcea nu va susține financiar, va evita susținerea prin orice alte mijloace și va înceta imediat orice suport și asociere cu persoane sau organizații angajate în activități de propagandă pentru discriminare, discurs bazat pe ură, violență sau instigare la ură sau violență, terorism sau instigare la terorism, nerespectarea regimului armelor și munițiilor sau instigare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Fie că sunt parte dintr-o organizație sau dintr-un grup de inițiativă, fie că sunt inițiatori ai proiectului sau doar se alătură ocazional în Științescu îi numim pe toți cei care au un rol educațional, mentori. Mentorul Științescu este acel om pasionat, entuziast, pe care l-ai putea urmări și asculta ore în șir fără să te plictisești. Este o persoană care inspiră, pe care o poți întreba orice, care te încurajează să îți exprimi ideile și să fii curios. Este comunicativ, iubește să lucreze cu copiii și să le transfere cunoștințele sale într-un mod interactiv.
Mentorul Științescu nu are vârstă. Poate fi un elev pasionat de un domeniu STEAM, un profesor, student, profesionist în câmpul muncii sau pensionat. El poate fi inițiatorul proiectului educațional, poate fi doar invitat ocazional, singurul lucru important este dedicarea și disponibilitatea de a se implica în actul educațional.
În perioada 18.11.2024 – 18.12.2024 fiecare inițiator (ONG sau grup de inițiativă), poate înscrie în concursul de proiecte Științescu Vâlcea mai multe propuneri de proiect, însă doar una dintre ele va primi finanțare.
Participarea la sesiunea de finanțare a Fondului Științescu Vâlcea se face în două etape, una prin trimiterea unei Scrisori de intenție, a doua prin depunerea documentației complete de aplicare.
Scrisoarea de Intenție, prin care prezinți ideea ta de proiect răspunzând la întrebările adresate în formular, poate fi descărcată de aici https://valcea.stiintescu.ro/. Trimite-o până în data de 18.12.2024, ora 16:00 la adresa de email grants@fundatiacomunitaravalcea.ro.
După primirea pe email a unei confirmări de acceptare a Scrisorii de intenție, în perioada 6 – 10.01.2025 aplicanții vor fi invitați la un mini-interviu (în format fizic sau online) pentru a se cunoaște cu echipa fundației și pentru a primi ajutor (dacă e cazul) în rafinarea ideii de proiect și asistență în completarea formularelor de aplicare finale.
Doar aplicanții care au transmis scrisoarea de intenție și au primit feedback de la echipa Fundației Comunitare Vâlcea, sunt invitați să completeze o documentația completă de finanțare disponibilă pe fcvl.grantmanager.ro.
PLATFORMĂ
Pentru a participa la sesiunea de finanțare în etapa a 2-a este nevoie să intri pe platforma: fcvl.grantmanager.ro și să completezi următoarele documente:
Termenul limită până la care poate fi transmisă documentația de aplicare este 17.01.2025.
Odată trimisă aplicația veți primi o confirmare automată a înregistrării complete a aplicației. Dacă nu primiți confirmarea, vă rugăm să ne semnalați pe adresa de e-mail grants@fundatiacomunitaravalcea.ro.
Mentorat în Incubatorul Ştiinţescu
Pentru a fi eligibili în această sesiune de finanţare, în perioada 6 – 10.01.2025 este necesară programarea unei întâlniri fizice/online de către potențialii aplicanți pentru feedback individualizat cu echipa Fundaţiei Comunitare Vâlcea.
Scopul acestei etape de mentorat este să asigure pe de o parte proiecte cât mai relevante pentru acest Fond și să sprijine și să faciliteze buna înțelegere a procesului de redactare a documentației de aplicare.
Programările se fac prin Calendly sau pe e-mail grants@fundatiacomunitaravalcea.ro sau la telefon 0742094582.
Fundația Comunitară Vâlcea poate organiza și sesiuni de grup care vor fi anunțate pe pagina https://www.facebook.com/StiintescuValcea .
Fundația Comunitară Vâlcea poate facilita tuturor inițiatorilor de proiecte contactul cu organizații, parteneri, colaboratori și/sau alte entități sau persoane din comunitate pentru colaborare în cadrul activităților.
După depunerea documentației de aplicare urmează etapa de verificare a eligibilității (conformitate administrativă) aplicantului și a cererii de finanțare de către Fundația Comunitară Vâlcea, ulterior aplicația fiind evaluată conform criteriilor enunțate în acest ghid de un juriu independent format din reprezentanți din domeniile STEAM ai comunității locale, ai fundației, ai donatorilor sau ai diasporei științifice. Componența juriului va fi anunțată public cel târziu la data termenului limită pentru înscrierea proiectelor.
Științescu este un program educațional care finanțează proiecte din domeniul STEAM. Proiectele Științescu pot fi atât de diverse pe măsura capacității creative și a resurselor disponibile din echipa de implementare. Exemplele de mai jos sunt orientative, putând fi completate și cu alte arii, atâta timp cât urmăresc obiectivele programului.
Proiectele care se încadrează cel mai bine în programul Științescu sunt cele care:
Deloc potrivite pentru program sunt proiectele care:
Un amplu portofoliu de proiecte Științescu din toată țara poate fi accesat pe www.stiintescu.ro/proiecte.
Beneficiarii proiectelor Științescu sunt copiii și tinerii cu vârste între 3 și 19 ani din sistemul de învățământ formal sau nonformal, din mediul urban și rural.
Verificarea eligibilității aplicanților și a proiectelor reprezintă prima fază a selecției aplicațiilor. Ea se face de către Fundația Comunitară Vâlcea pe baza următoarelor criterii:
Vor intra în faza de evaluare doar acele proiecte care vor respecta toate criteriile de eligibilitate. Rezultatul acestei prime etape va fi comunicat fiecărui aplicant în parte.
NOTĂ Proiectele pot atrage mai multe surse de finanțare, dar în cadrul proiectului și în buget trebuie menționate în clar activitățile care vor fi finanțate din Fondul Științescu, astfel încât să fie evitată dubla finanțare.
Pentru a fi cheltuieli eligibile, documentele prezentate în dosarul de decont trebuie să facă dovada legăturii directe dintre cheltuielile efectuate și activitățile desfășurate în cadrul proiectului, în perioada aferentă proiectului.
Cheltuieli efectuate înainte sau după perioada contractuală sunt cheltuieli neeligibile din punct de vedere al finanțării nerambursabile.
Mai jos, o lista orientativă, de cheltuieli eligibile pentru realizarea activităților asumate prin proiect:
Ce tipuri de cheltuieli NU sunt eligibile?
✖ orice cheltuieli a căror necesitate nu este reflectată direct de activităţile desfășurate în cadrul proiectului;
✖ orice cheltuieli efectuate în afara perioadei de implementare a proiectului.
NOTĂ Cheltuielile vor putea fi făcute doar în perioada de implementare a proiectelor declarate câștigătoare: feb.-iul. 2025, cu raportare finală până la data de 15.08.2025 și raportare intermediară (după caz). În cazul apariției unor situații neprevăzute care ar putea împiedica desfășurarea activităților și cheltuirea bugetului conform planului inițial, echipa de management a programului din partea Fundației Comunitare Vâlcea împreună cu inițiatorii proiectelor pot stabili un nou calendar de desfășurare a acestora astfel încât să se asigure realizarea tuturor obiectivelor propuse.
Proiectele declarate eligibile vor intra în a doua fază, cea a evaluării de către un juriu independent format din reprezentanți din domeniile STEAM, ai comunității locale, ai fundației, donatorilor sau ai diasporei științifice. Juriul programului lucrează pro bono la evaluarea aplicațiilor primite și selecția proiectelor câștigătoare și este format din cel puțin 3 membri, ideal 5. Membrii juriului primesc Ghidul de membru în juriu, sunt instruiți asupra conflictului de interese și își asumă să se retragă din evaluare în astfel de situații și semnează o declarație de imparțialitate.
Procesul de evaluare cuprinde mai multe etape. În primă instanță Fundația Comunitară va organiza o întâlnire cu membrii juriului pentru reiterarea obiectivelor programului și a criteriilor de evaluare, pentru familiarizarea cu sistemul de jurizare, și pentru o prezentare succintă a numărului și tipului de aplicații primite și a aplicanților, precum și pentru reconfirmarea calendarului de selecție.
Ulterior, membrii juriului vor evalua individual proiectele pe baza unei grile de evaluare ce cuprinde criteriile enunțate mai jos, și se vor reuni într-o întâlnire pentru discuții de armonizare și decizie asupra aplicațiilor propuse spre finanțare. Dacă se consideră necesar, vor fi organizate interviuri cu aplicanții urmate de o întâlnire pentru luarea deciziei finale de selecție. Decizia de finanțare va fi consemnată într-un proces verbal semnat de toții membrii juriului și va fi comunicată prin email, fiecărui aplicant, împreună cu comentariile juriului. Anunțarea câștigătorilor (nume organizație, nume proiect, domeniu și suma finanțată) va fi făcută public, pe website-ul programului sau al fundației comunitare și pe paginile de social media.
Componența juriului va fi anunțată public cel târziu la data termenului limită pentru înscrierea proiectelor.
Evaluarea fiecărui proiect se va face după un sistem combinat de punctaj și pondere, astfel încât prin jurizare să se asigure că toate aspectele unui proiect sunt evaluate corect și echitabil, punând accent pe aspectele esențiale, dar fără a omite criteriile mai puțin importante.
Fiecare proiect va fi evaluat pe baza mai multor criterii. Fiecare criteriu primește un punctaj între 0 și 10, care reflectă măsura în care sunt îndeplinite cerințele acelui criteriu. Pe lângă punctaj, fiecare criteriu are o importanță diferită în evaluarea finală, indicată printr-o pondere. Această pondere arată cât de mult contribuie fiecare criteriu la scorul final obținut de un proiect. Pentru a calcula scorul final, se înmulțesc punctajele primite cu ponderea fiecărui criteriu. (9 puncte x 20% = 1.8.)
Criteriile de evaluare, punctajele și ponderile acordate:
Criteriu de evaluare | Punctaj maxim | Pondere |
Interdisciplinaritate | 1 – 10 | 20% |
Acces | 1 – 10 | 10% |
Competențe specifice și transversale | 1 – 10 | 30% |
Coerența și metodologia proiectului | 1 – 10 | 30% |
Inovația | 1 – 10 | 10% |
Vor primi finanțare, în limita fondurilor disponibile, proiectele care obțin în urma evaluării punctajul minim 6.
În funcție de evaluarea juriului și de fondul de finanțare disponibil, bugetul propus în proiect poate suferi modificări. Aceste modificări vor fi discutate și aprobate împreună cu aplicantul.
Finanțarea se va acorda pe baza unui contract de finanțare nerambursabilă semnat între Fundația Comunitară Vâlcea și reprezentantul grupului de inițiativă/organizația selectată. Acesta va include în anexă proiectul propus, bugetul și planul de activități, data de începere și de încheiere a acestora, suma cu care se va finanța proiectul, dar și alte informații relevante privind comunicarea și raportarea proiectelor.
Pentru proiectele care solicită finanțare de cel mult 7.500 lei, finanțarea se va acorda în termen de maxim 10 zile de la semnarea contractului, într-o singură tranșă.
Pentru proiectele care solicită finanțare de peste 7.500 de lei, finanțarea se va acorda în două tranșe, în funcție de activități și de calendarul de implementare, astfel:
− la începutul proiectului, prin transfer bancar, suma de 7.500 lei, în termen de maxim 10 zile de la semnarea contractului;
− după prezentarea unui raport intermediar (care să includă rezultatele primei perioade de realizare a proiectului și felul în care a fost cheltuită prima tranșă de finanțare), prin transfer bancar, diferenta ramasă.
Suma acordată spre finanţare va fi plătită, de către Fundația Comunitară Vâlcea prin virament bancar, în contul menționat de către beneficiar în contractul de finanțare nerambursabilă. Responsabilitatea coordonatorului este de a cheltui banii primiți conform bugetului și doar cu documente doveditoare.
Obligațiile și responsabilitățile ambelor părți vor fi menționate în contractul de finanțare nerambursabilă. Raporturile contractuale se vor încheia prin aprobarea de către Fundaţia Comunitară Vâlcea a raportului final (narativ şi financiar), prezentat de grupul de inițiativă/organizaţia finanţată.
Înainte de încheierea contractelor de finanțare nerambursabilă, Fundația Comunitară Vâlcea va solicita următoarele documente:
În cazul entităților juridice (ONG-urilor):
În cazul grupurilor de inițiativă:
Echipa Fundației Comunitare Vâlcea va oferi suport echipelor de proiecte și mentorilor Științescu implicați pe întreaga perioadă de implementare, pentru managementul, promovarea, comunicarea, evaluarea și raportarea proiectelor; echipelor de proiect, pentru identificarea de spații inedite și/sau dotări specifice necesare, după caz; mentorilor Științescu, pentru metode psiho-pedagogice și de motivare și implicare a copiilor și tinerilor în activitățile Științescu.
Toate proiectele desfășurate trebuie să aibă o componentă de comunicare, promovare şi diseminare a activităţilor proiectului şi rezultatelor obţinute. În toate comunicările se va menționa numele programului de finanțare și al finanțatorilor, conform kitului de comunicare pus la dispoziție de către Fundația Comunitară Vâlcea după semnarea contractelor.
Organizațiile beneficiare vor prezenta rapoarte pe formulare standard, în condiţiile care vor fi precizate în contractul de finanţare, şi vor permite personalului Fundației Comunitare Vâlcea să aibă acces la documentele necesare evaluării progresului proiectului. Proiectele vor fi monitorizate inclusiv prin vizite la faţa locului şi vor fi evaluate de către un reprezentant al Fundației Comunitare Vâlcea.
Echipele de proiect finanțate vor transmite către Fundaţia Comunitară Vâlcea, la finalizarea activităților programate, un raport narativ privind modul de implementare şi de atingere a obiectivelor proiectului şi un raport financiar privind modul de efectuare a cheltuielilor, însoțit de copii ale documentelor fiscale justificative (facturi și bonuri fiscale, precum și dovezile de plata aferente: ordine de plată, chitanțe, detalii tranzacții bancare).
Încheierea finanțării va fi certificată printr-un document care atestă buna desfășurarea a proiectului și achitarea obligațiilor de ambele părți.
Rapoartele vor fi însoțite de minimum 20 fotografii de bună calitate surprinse pe parcursul derulării implementării proiectelor și în timpul evenimentelor organizate.
Echipa Fundaţia Comunitară Vâlcea va fi aproape de partenerii săi de program pe toată durata implementării proiectului, cu recomandări și sprijin pentru completarea rapoartelor.
Fundația Comunitară Vâlcea va organiza, la finalul ediției 4, un eveniment de tip târg de științe pentru celebrarea rezultatelor proiectelor, încurajând schimburi de experiență, construirea și consolidarea relațiilor în comunitatea locală.
Evenimentul va fi organizat în colaborare cu toate echipele de proiect care vor prezenta în standurile amenajate materiale, experimente, echipamente și orice alte materiale și activități din cadrul proiectelor implementate.
La evenimentul final vor fi invitați să participe și să se implice reprezentanți ai finanțatorilor, precum și ai partenerilor locali și naționali.
Pentru idei, inspirație, planificarea și/sau dezvoltarea proiectului vă încurajăm să consultați următoarea listă, cu scurte prezentări ale unor potențiali parteneri de proiect și spații pentru desfășurarea activităților din proiect:
Fondul Științescu este dezvoltat de către Federația Fundațiile Comunitare din România împreună cu partenerul strategic Romanian American Foundation și cu parteneri locali din 2014. De-a lungul anilor au fost finanțate în 20 de comunități din țară sute de proiecte STEAM de către oamenii cu inițiativă și vocație educațională. Puteți să vă inspirați din munca lor accesând site–ul național al programului www.stiintescu.ro/proiecte, unde puteți căuta în arhivă pe criterii de domeniu, an, localitate.
Fondul Științescu este dezvoltat prin fundațiile comunitare din Bacău, Banatul Montan, Brașov, București, Buzău, Cluj, Galați, Iași, Mureș, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Prahova, Sibiu, Timișoara, Țara Făgărașului, Vâlcea. Prin intermediul Fundației Comunitare Sibiu programul este prezent din 2023 și în județul Alba, iar fundațiile comunitare din Timișoara și Vâlcea îl extind din 2024 și în județele Arad și Hunedoara, respectiv Gorj și Argeș.
Astfel, din dorința de a stimula cultura filantropică și implicarea civică în regiunile Oltenia și Muntenia, am dezvoltat programul 𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐨𝐳𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫 alături de Romanian-American Foundation, pentru ca Fondul Științescu Vâlcea să își deschidă porțile pentru proiecte de care vor beneficia copii și tineri din alte 2 județe.
Fundația Comunitară Vâlcea face parte din mișcarea Fundațiilor Comunitare din România și a fost înființată în anul 2019, fiind cea de-a 16-a fundație comunitară din România (www.fcvl.ro). Misiunea fundației este să fie un reper în societatea vâlceană, un partener dinamic care sprijină inițiativele locale prin conectarea resurselor cu proiecte de dezvoltare a comunității.
Romanian-American Foundation este finanțator strategic național al programului, încă de la începuturile acestuia în 2014. Romanian-American Foundation promovează și consolidează condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Viziunea organizației este cea a unei societăți prospere, implicate și cu spirit antreprenorial, o societate compusă din cetățeni care se comportă cu responsabilitate. Romanian-American Foundation susține proiecte, idei și organizații care pot avea un impact substanțial în comunități și care au un potențial ridicat de creștere și replicare.
Federația Fundațiile Comunitare din România a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 51 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent, Fundațiile Comunitare derulează programe în 29 din cele 41 de județe din România și rețeaua este în continuă creștere.
Finațatori locali
SuperMercato – magazine cu produse italienești
Forvia Faurecia – Producător componente auto
Bocoprime IT – consultanță IT
PSS Prosoft Solutions – Software pentru performanță în busuness
Alexie GV – Producător tâmplărie stejar
Syncrel Tech – Design, producție și achiziție de componente electronice
Sportivii de la Vâlcea Forest Run și Buila Trail Race
Pentru detalii suplimentare și întrebări legate de program și apelul de proiecte vă așteptăm și vă încurajăm să ne contactați!
Fundația Comunitară Vâlcea
Persoană de contact: Isabella Muja, coordonator program Ştiinţescu Vâlcea
Telefon: 0742094582
E-mail: grants@fundatiacomunitaravalcea.ro
Website: https://valcea.stiintescu.ro/
Ediția 2024 – 2025
Etapa 1 – trimitere scrisoare de intenție
În perioada 18.11.2024 – 18.12.2024 fiecare inițiator, ONG sau grup de inițiativă este invitat să trimită o scrisoare de intenție prin care să prezinte ideea de proiect, răspunzând la întrebările adresate, în limita de caractere menționată.
Scrisoare de intenție – descarcă de aici
Trimite-o până în data de 18.12.2024 , ora 16:00 la adresa de email stiintescu@fundatiacomunitaravalcea.ro
Etapa 2 – înscriere aplicație completă
După primirea pe email a unei confirmări de acceptare a Scrisorii de intenție, în perioada 6 – 10.01.2025 aplicanții vor fi invitați la un mini-interviu (în format fizic sau online) pentru a se cunoaște cu echipa fundației și pentru a primi ajutor (dacă e cazul) în rafinarea ideii de proiect și asistență în completarea formularelor de aplicare finale.
Doar aplicanții care au transmis scrisoarea de intenție și au primit feedback de la echipa Fundației Comunitare Vâlcea, sunt invitați să completeze o documentație completă de finantare:
Termenul limită până la care poate fi transmisă aplicația este 17.01.2025, ora 23.00 pe platforma fcvl.grantmanager.ro
Odată trimisă aplicația veți primi o confirmare automată a înregistrării complete a aplicației. Dacă nu primiți confirmarea, vă rugăm să ne semnalați pe adresele de email grants@fundatiacomunitaravalcea.ro / stiintescu@fundatiacomunitaravalcea.ro.
Dacă aveți probleme cu platforma, descărcați formularul de proiect în format Microsoft Word și formularul de buget în format Excel, le completați și apoi le trimiteți pe adresa de e-mail: stiintescu@fundatiacomunitaravalcea.ro.
Pentru o cât mai bună structurare a ideilor și descrierea elocventă a proiectului vă încurajăm să consultați grila de evaluare ( click aici ), cu punctajele aferente.
Succes!