DESPRE PROGRAM

Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educative în domeniile STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte, matematică), care își propun să cultive pasiunea copiilor cu vârste cuprinse între 6-19 ani pentru aceste domenii.

Context

Științele și tehnologia vor juca un rol din ce în ce mai mare în economia viitorului, iar România poate folosi aceste oportunități dacă mai mulți tineri aleg să se orienteze spre aceste domenii.

Deși, aparent decizia se ia în ultimii ani de liceu, de fapt alegerea se poate face mult mai devreme, în gimnaziu sau chiar mai înainte. Dacă întâlnirea copiilor și tinerilor cu științele și tehnologia este una fericită, prin care li se stârnește curiozitatea și motivația de a învăța și explora, probabilitatea de a alege o carieră în aceste domenii crește substanțial.

În acest spirit, la sfârșitul anului 2014, a fost inițiat Fondul Științescu, de către Federația ”Fundațiile Comunitare din România”, cu sprijinul Romanian-American Foundation, ca proiect pilot în patru orașe (București, Cluj, Iași și Sibiu).

Din ianuarie 2016, programul s-a extins la nivel național, în prezent, fiind implementat, prin fundațiile comunitare locale, în mai multe județe (stiintescu.ro).

 

Fundația Comunitară Vâlcea face parte din mișcarea Fundațiilor Comunitare din România și a fost înființată în anul 2019, fiind cea de-a 16-a fundație comunitară din România. (www.fundatiacomunitaravalcea.ro) Misiunea noastră este să fim un reper în societatea vâlceană, un partener dinamic care sprijină inițiativele locale prin conectarea resurselor cu proiecte de dezvoltare a comunității.

Federația “Fundațiile Comunitare din România” (FFCR) a fost înființată în anul 2014, de cele 12 fundații comunitare existente atunci, cu rolul de a reprezenta și a susține membrii săi pentru schimbare socială. (ffcr.ro) Federația “Fundațiile Comunitare din România” asigură mecanisme pentru atragerea de fonduri, comunicarea activității, generarea și diseminarea ideilor comunitare, monitorizarea și evaluarea activităților în sprijinul fundațiilor partenere. De asemenea, furnizează servicii eficiente de responsabilitate socială, prin expertiza și forța rețelei din teritoriu. Fundația Comunitară Vâlcea este membră a federației.

 

Fondul Științescu la Vâlcea

Fondul Științescu este constituit în baza contribuțiilor din partea companiilor și donatorilor individuali din comunitatea locală.

Romanian-American Foundation, finanțatorul strategic național, dublează sumele atrase din comunitate, în limita a 14.000 USD pe an. 

Fundația Comunitară Vâlcea a demarat campania de strângere de fonduri “Fă Sport pentru Științescu” și a avut cursa dedicată “MTB Știintescu”, în cadrul evenimentului Vâlcea Forest Run & MTB 2022, obținând fonduri de la donatori individuali în valoare de 8669.3 RON. De asemenea, a realizat o licitație în cadrul evenimentului Wine & Dine și o campania online în cadrul evenimentului Omniconverteste 2023, obținând fonduri în valoare de 8400 de RON, respectiv 10575 RON de la donatori individuali. Și în această ediție s-au alăturat eforturilor noastre finanțatori locali. 

Valoarea totală a Fondului Științescu pentru ediția 2022/2023 este de minim 100.000 lei, întrucât campania de strângere de fonduri continuă, iar valoarea finală a Fondului Științescu Vâlcea va fi anunțată în același timp cu proiectele câștigătoare.

 

Finanțatorii programului Fondului Științescu Vâlcea

Romanian-American Foundation este finanțator strategic național al programului.

Romanian-American Foundation promovează și consolidează condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. (rafonline.org)

Viziunea organizației este cea a unei societăți prospere, implicate și cu spirit antreprenorial, o societate compusă din cetățeni care se comportă cu responsabilitate. Romanian-American Foundation susține proiecte, idei și organizații care pot avea un impact substanțial în comunități și care au un potențial ridicat de creștere și replicare.

Finanțatori locali: 

SuperMercato – Produse Originale din Italia

Medisim Plus – Un plus la sănătate

Klass – Sisteme de profile din PVC pentru ferestre și uși 

PSS Prosoft Solutions – Software pentru performanță în business 

Nurvil – Dealer Volkswagen, Audi, Seat și Toyota

Emigab – Sisteme de ambalare și etichetare

Forvia Faurecia – Producător componente auto

Omniconvert – Soluții de optimizare în e-commerce

Banca Transilvania – Instituție bancară

Farmacia George – Companie farmaceutică

Europan Prod SA – Construcții, reparații și întreținere căi ferate

Magazine Diana – Retail alimentar

Alina Cernătescu Fashion – designer român  

Arbusto Coffee Roasters – Cafenea de specialitate

Unisem – Comercializare semințe 

Albastru și Origini – Sat românesc reconstituit

Cominco Oltenia – Construcții civile și industriale

CMI Morar Adelina – Cabinet medical stomatologic

Aqua Park TISA Spa Resort – Centru de tratamente, spa și aquapark

Panvil Exim – Brutărie

Info Group – Produse cosmetice și parfumerie

AutoRo – Material lemnos și materiale de construcții

 

Ce își propune Științescu la Vâlcea                                   

Scopul programului este de a cultiva pasiunea copiilor și tinerilor pentru domenii STE@M, într-un mod creativ, prietenos și util.

Științescu oferă cadrul potrivit de implicare pentru actori diverși din comunitate: elevi, studenți, părinți, profesori, profesioniști, organizații, companii și alte instituții.

Obiectivele programului Științescu Vâlcea sunt:

  1. să încurajăm pasiuni și cariere în domeniile științelor și tehnologiei pentru cât mai mulți copii și tineri, prin intermediul unor procese de învățare bazate pe abordări practice, interdisciplinare și de colaborare;
  2. să încurajăm implicarea în activități în domeniul științelor și tehnologiei a cât mai multor copii și tineri din medii defavorizate, mediul urban mic si mediul rural;
  3. să contribuim la dezvoltarea și diversificarea educației STE@M în școli, dar și în cât mai multe contexte în comunitate;
  4. să stimulăm creativitatea, autonomia și implicarea în crearea de conținut educațional a cât mai multor copii și tineri;
  5. să încurajăm filantropia, voluntariatul și consolidarea unei comunități locale de suporteri și oameni de acțiune pentru educația STE@M modernă;
  6. să încurajăm crearea de rețele de profesori interesați de STEAM care să învețe împreună metode educaționale inovatoare STEAM, programe de mentorat pentru profesori interesati de STEAM din județul Vâlcea.

 

Cui se adresează programul de finanțare

Programul de finanțare este dedicat copiilor și tinerilor între 6 și 19 ani, din județul Vâlcea. Aceștia se vor apropria de domeniile STEAM cu sprijinul mentorilor Științescu – pot fi elevi, liceeni, studenți, masteranzi, doctoranzi, profesori, învățători, muzeografi, bibliotecari, cercetători, inventatori, profesioniști din companii, liber-profesioniști și/sau părinți, care doresc să transmită mai departe din pasiunea lor pentru științe și tehnologie și să contribuie la dezvoltarea educației STE@M în comunitate.

 

Este nevoie ca educația STEAM în școli, precum și în afara lor, să fie centrată pe stimularea curiozității, creativității și a imaginației. Științescu Valcea așteaptă proiecte creative și inovative care să inspire pasiuni și cariere în domeniile STEAM.

Implică-te! Inspiră, ghidează, contribuie la formarea următoarei generații de profesioniști!