Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educative în domeniile STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte, matematică), care își propun să cultive pasiunea copiilor cu vârste cuprinse între 6-19 ani pentru aceste domenii.
Context
Științele și tehnologia vor juca un rol din ce în ce mai mare în economia viitorului, iar România poate folosi aceste oportunități dacă mai mulți tineri aleg să se orienteze spre aceste domenii.
Deși, aparent decizia se ia în ultimii ani de liceu, de fapt alegerea se poate face mult mai devreme, în gimnaziu sau chiar mai înainte. Dacă întâlnirea copiilor și tinerilor cu științele și tehnologia este una fericită, prin care li se stârnește curiozitatea și motivația de a învăța și explora, probabilitatea de a alege o carieră în aceste domenii crește substanțial.
În acest spirit, la sfârșitul anului 2014, a fost inițiat Fondul Științescu, de către Federația ”Fundațiile Comunitare din România”, cu sprijinul Romanian-American Foundation, ca proiect pilot în patru orașe (București, Cluj, Iași și Sibiu).
Din ianuarie 2016, programul s-a extins la nivel național, în prezent, fiind implementat, prin fundațiile comunitare locale, în mai multe județe (stiintescu.ro).
Fundația Comunitară Vâlcea face parte din mișcarea Fundațiilor Comunitare din România și a fost înființată în anul 2019, fiind cea de-a 16-a fundație comunitară din România. (www.fundatiacomunitaravalcea.ro) Misiunea noastră este să fim un reper în societatea vâlceană, un partener dinamic care sprijină inițiativele locale prin conectarea resurselor cu proiecte de dezvoltare a comunității.
Federația “Fundațiile Comunitare din România” (FFCR) a fost înființată în anul 2014, de cele 12 fundații comunitare existente atunci, cu rolul de a reprezenta și a susține membrii săi pentru schimbare socială. (ffcr.ro) Federația “Fundațiile Comunitare din România” asigură mecanisme pentru atragerea de fonduri, comunicarea activității, generarea și diseminarea ideilor comunitare, monitorizarea și evaluarea activităților în sprijinul fundațiilor partenere. De asemenea, furnizează servicii eficiente de responsabilitate socială, prin expertiza și forța rețelei din teritoriu. Fundația Comunitară Vâlcea este membră a federației.
Fondul Științescu la Vâlcea
Fondul Științescu este constituit în baza contribuțiilor din partea companiilor și donatorilor individuali din comunitatea locală.
Romanian-American Foundation, finanțatorul strategic național, dublează sumele atrase din comunitate, în limita a 14.000 USD pe an.
Fundația Comunitară Vâlcea a demarat campania de strângere de fonduri “Fă Sport pentru Științescu” și a avut cursa dedicată “MTB Știintescu”, în cadrul evenimentului Vâlcea Forest Run & MTB 2022, obținând fonduri de la donatori individuali în valoare de 8669.3 RON. De asemenea, a realizat o licitație în cadrul evenimentului Wine & Dine și o campania online în cadrul evenimentului Omniconverteste 2023, obținând fonduri în valoare de 8400 de RON, respectiv 10575 RON de la donatori individuali. Și în această ediție s-au alăturat eforturilor noastre finanțatori locali.
Valoarea totală a Fondului Științescu pentru ediția 2022/2023 este de minim 100.000 lei, întrucât campania de strângere de fonduri continuă, iar valoarea finală a Fondului Științescu Vâlcea va fi anunțată în același timp cu proiectele câștigătoare.
Finanțatorii programului Fondului Științescu Vâlcea
Romanian-American Foundation este finanțator strategic național al programului.
Romanian-American Foundation promovează și consolidează condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. (rafonline.org)
Viziunea organizației este cea a unei societăți prospere, implicate și cu spirit antreprenorial, o societate compusă din cetățeni care se comportă cu responsabilitate. Romanian-American Foundation susține proiecte, idei și organizații care pot avea un impact substanțial în comunități și care au un potențial ridicat de creștere și replicare.
Finanțatori locali:
SuperMercato – Produse Originale din Italia
Medisim Plus – Un plus la sănătate
Klass – Sisteme de profile din PVC pentru ferestre și uși
PSS Prosoft Solutions – Software pentru performanță în business
Nurvil – Dealer Volkswagen, Audi, Seat și Toyota
Emigab – Sisteme de ambalare și etichetare
Forvia Faurecia – Producător componente auto
Omniconvert – Soluții de optimizare în e-commerce
Banca Transilvania – Instituție bancară
Farmacia George – Companie farmaceutică
Europan Prod SA – Construcții, reparații și întreținere căi ferate
Magazine Diana – Retail alimentar
Alina Cernătescu Fashion – designer român
Arbusto Coffee Roasters – Cafenea de specialitate
Unisem – Comercializare semințe
Albastru și Origini – Sat românesc reconstituit
Cominco Oltenia – Construcții civile și industriale
CMI Morar Adelina – Cabinet medical stomatologic
Aqua Park TISA Spa Resort – Centru de tratamente, spa și aquapark
Panvil Exim – Brutărie
Info Group – Produse cosmetice și parfumerie
AutoRo – Material lemnos și materiale de construcții
Ce își propune Științescu la Vâlcea
Scopul programului este de a cultiva pasiunea copiilor și tinerilor pentru domenii STE@M, într-un mod creativ, prietenos și util.
Științescu oferă cadrul potrivit de implicare pentru actori diverși din comunitate: elevi, studenți, părinți, profesori, profesioniști, organizații, companii și alte instituții.
Obiectivele programului Științescu Vâlcea sunt:
Cui se adresează programul de finanțare
Programul de finanțare este dedicat copiilor și tinerilor între 6 și 19 ani, din județul Vâlcea. Aceștia se vor apropria de domeniile STEAM cu sprijinul mentorilor Științescu – pot fi elevi, liceeni, studenți, masteranzi, doctoranzi, profesori, învățători, muzeografi, bibliotecari, cercetători, inventatori, profesioniști din companii, liber-profesioniști și/sau părinți, care doresc să transmită mai departe din pasiunea lor pentru științe și tehnologie și să contribuie la dezvoltarea educației STE@M în comunitate.
Este nevoie ca educația STEAM în școli, precum și în afara lor, să fie centrată pe stimularea curiozității, creativității și a imaginației. Științescu Valcea așteaptă proiecte creative și inovative care să inspire pasiuni și cariere în domeniile STEAM.
Implică-te! Inspiră, ghidează, contribuie la formarea următoarei generații de profesioniști!