Compostarea vs. Mulcirea

Provocare

Proiectul își propune să ofere elevilor din Liceului Tehnologic Forestier din Ramnicu Vâlcea, Colegiul Economic Ramnicu Valcea, Școala Gimnazială Mihai Eminescu Ramnicu Valcea, Școala Gimnazială I.Gh.D Ramnicu Valcea și Liceul Tehnologic Ferdinand I Curtea de Argeș oportunitatea de a afla procesul microbiologic din  compost și precompostare (mulcire), ca rezultat foarte comun al biodiversităţii noastre.

Înțelegând importanța fiecărei bucăți de ecosistem, compostarea/precompostarea  îi va face pe elevi mai conștienți că deșeurile organice, dar și resturile lemnoase  sunt de fapt o resursă și nu ceva nefolositor care trebuie aruncat și uitat.

Aceste procese vor fi observate în cutia de compostare si explicate de mentor cu ajutorul experimentelor.

Prin experimente, elevii vor fi informați de compostare ca metoda de biodegradare și prin urmare, descompunerea compușilor organici, iar prin mulcire o modalitate de îmbunătățire a proprietăților fizice agronomice ale solului, precum și a eficienței nutrienților minerali ai plantelor agricole.

Cine?

Asociația STIMAV

Pentru cine?

Beneficiarii proiectului reprezintă elevii Liceului Tehnologic Forestier din Râmnicu Vâlcea, Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea, Școala Gimnazială Mihai Eminescu Râmnicu Vâlcea, Școala Gimnazială I.Gh.D Râmnicu Vâlcea și Liceul Tehnologic Ferdinand I Curtea de Argeș.

Ne dorim să ajungem la toate clasele celor cinci instituții inclusiv la clasele primare din cadrul Școlii Gimnaziale I.Gh.Duca Râmnicu Vâlcea și Școala Gimnazială Mihai Eminescu.

Vom începe cu clasele cu profilul Resurse Naturale și Protecția Mediului de la LTF Râmnicu Vâlcea și vom continua ulterior cu toate clasele în funcție de disponibilitate.

Când?

Perioada de implementare: ianuarie-30 iunie 2024.

De ce?

Unul din principiile de bază unde învață grupurile de inițiativă îl reprezintă sustenabilitatea și responsabilitatea față de mediul înconjurător.

Așadar, acest  proiect este important pentru că viața noastră modernă ne face să pierdem contactul cu resursele primare, mergem la supermarket și aruncăm toate resturile menajere, toaletăm arbori, iar resturile sunt aruncate sau lăsate la întamplare ceea ce conduce la un peisaj dezolant și degradat în timp. 

Prin compostare, ne conectăm cu Pământul și resursele primare și învățăm importanța ciclului din natură si anume: hrana crește și este consumată, iar resturile sunt folosite pentru ca solul să ajute plantele să crească din nou, iar prin mulcire contribuim la sănătatea solului ca alternativă naturală la tratamentele chimice.

Cum?

Activitățile din proiect reprezintă implicarea tuturor elevilor de la instituțiile implicate  în procesul de compostare pentru a se observa procesul microbiologic prin care sunt transformate materiale organice în fertilizant organic denumit compost.

Pentru realizarea mulciului vor fi prezentate etapele de obținere a materialului protector solului.

Împreună cu cine?

Asociația AIDE, profesori de la diverse instituții din Râmnicu Vâlcea/

Inițiativa în cifre

Suma

8050 RON

Număr beneficiari

 550 beneficiari direcți

Număr membri echipă

 10 voluntari