Prin proiectul ACADEMIA BROBOTS ne propunem crearea în jurul echipei noastre a unei comunități STEAM la care să fie conectate cât mai multe școli din județul Vâlcea.
De cinci ani suntem parte a proiectului BRD First Tech Challenge (organizat în România de Asociația Nație Prin Educație) – proiect STEAM care ne-a oferit șansa de a intra într-o comunitate de top unde ne-am putut descoperi adevăratul potențial.
Pe modelul oferit de acesta, Academia BroBots va implica elevii din școlile participante în activități ce presupun aplicarea interdisciplinară a noțiunilor însușite la școală pentru realizarea unor proiecte dar și în activități de voluntariat, de promovare în comunitate a ceea ce înseamnă STEAM.
BroBots – echipa de robotică a Colegiului Național “Alexandru Lahovari” Râmnicu Vâlcea
În proiect vor fi implicați copii din școli gimnaziale din județul Vâlcea din mediul urban și rural.
Ne dorim să ajungem la cât mai mulți elevi pasionați de științe, dar și la elevi din mediile defavorizate pentru a le deschide noi orizonturi, a le vorbi despre educația STEAM și a le da șansa de a experimenta ceea ce înseamnă STEAM (prin realizarea unor proiecte folosind plăcuțe Arduino și prin însușirea noțiunilor de bază în ceea ce privește programarea roboțeilor Ozobot și folosirea kit-urilor Ozobot STEAM). Ne propunem să ajungem cu proiectul nostru la peste 450 de beneficiari direcți. Beneficiari sunt și membrii echipei BroBots care vor experimenta calitatea de trainer și își vor dezvolta competențe în zona de comunicare. Beneficiari indirecți sunt profesorii și elevii școlilor implicate în proiect
Perioada de implementare: decembrie 2023 – iulie 2024.
Experiența noastră de până acum ne-a arătat că deși s-au făcut pași în acest sens în ultimii ani, în județul nostru este încă mare nevoie de proiecte STEAM.
Proiectul nostru vine să transforme învățarea într-o experiență captivantă și interactivă, motivând elevii să exploreze și să aplice concepte științifice teoretice în mod practic folosind plăcuțele de dezvoltare Arduino și roboții Ozobot.
Este nevoie de promovarea inovației și a gândirii critice (oferim cadrul pentru dezvoltarea acestor abilități esențiale prin realizarea proiectelor practice și rezolvarea de probleme reale); adaptarea la realitățile tehnologice actuale (proiectul oferă acces la tehnologii și cunoștințe relevante, contribuind la pregătirea lor pentru provocările viitorului); promovarea egalității de șanse (prin deschiderea participării către elevi din mediul rural contribuim la stimularea egalității de șanse în educația STEM).
Elevii din școlile care vor participa la proiectul Academia BroBots vor avea șansa de a experimenta ceea înseamnă educația STEM prin realizarea unui proiect Arduino și prin participarea la ateliere mobile /Școala de primăvară/vară OzoBroBots unde vor descoperi roboțeii Ozobot și modul în care pot fi programați folosind aplicația Aplicația OzoBlockly.
De asemenea vor putea explora lumea folosind kit-urile Ozobot STEAM kit (OzoGoes On A Seesaw, OzoGoes To The Solar System, OzoGoes To The Sun, Earth & Moon, OzoGoes Around A Sundial).
Proiectele realizate vor fi prezentate și premiate în cadrul evenimentului BroBotSTEAM Science ediția I organizat în cadrul Colegiului National „Alexandru Lahovari” în luna mai 2024.
Parteneri în proiect sunt școlile gimnaziale implicate (profesorii care vor coordona echipele de elevi) dar și persoane care aparțin micro-comunității din jurul echipei (alumni, părinți, sponsori ai echipei, …).
16848 RON
Estimăm că vom ajunge la peste 450 de beneficiari direcți ai proiectului.
Echipa de proiect este formată din cei 5 membri ai echipei BroBots și cei 3 mentori. Acestora li se adaugă voluntarii echipei (13 voluntari).