GREEN ENERGETIC

Provocare

Proiectul își propune să ofere elevilor din Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea oportunitatea de afla procesul de producere a energiei electrice, folosind un kit  școlar – panouri fotovoltaice, cu charge-point de încărcare telefoane mobile și lămpi de iluminat, amplasat în 2 puncte din curtea școlii,  în dreptul corpurilor de clădire în care învață  aproximativ 1000  elevi al școlii.

Cine?

GREEN ENERGETIC  este creația unui grup de inițiativă format dintr-un profesor și 2 elevi de liceu, de la specializarea Tehnician electromecanic.

Pentru cine?

Un număr de  aproximativ 400  de elevi ai  Colegiului Energetic Rm.Vâlcea (învățământ gimnazial, liceal și profesional) vor  beneficia de acest proiect.

Elevii pot observa modalitatea de producere a curentului electric la orele de specialitate sau din prezentările media realizate de grupul de inițiativă, putând aplica practic, prin conectarea telefoanelor mobile la port-ul USB alimentat de instalație.

De asemenea, încărcarea telefonului mobil poate fi realizată și după-amiază (sau când e mai întunecat), deoarece fiecare instalație va avea montată o lampă de iluminat. De această facilitate se vor bucura și membrii comunității locale, care traversează în fiecare zi curtea școlii, din zona Nord a orașului.



Când?

Perioada de implementare:16 martie – 31 iulie 2023.

De ce?

Acest proiect este important în contextul actualei crize energetice și a schimbărilor climatice, producerea energiei electrice, din resurse regenerabile (razele soarelui), cu ajutorul panourilor fotovoltaice, poate fi răspunsul la aceste probleme.

De asemenea, posibilitatea de încărcare a telefoanelor mobile în timpul pauzelor, la cele 2 charge-point-uri care vor fi amplasate în curtea școlii,  va atrage elevii spre domeniul tehnic, în vederea cunoașterii și utilizării resurselor energetice nepoluante, practic inepuizabile, cum este energia solară.

Cum?

Activitățile proiectului sunt organizate în mai multe etape:

  1. Anunțarea proiectului în rândul elevilor și cadrelor didactice în Consiliul profesoral și procurarea de materiale necesare asamblării kit-ului școlar panouri fotovoltaice. 
  2. Pregătirea componentelor instalației  la atelierele S C Valoris SRL și amplasarea celor 2 kit-uri școlare în curtea școlii, de către elevii din grupul de initiațivă și voluntarii de la clasele de profil, sub îndrumarea expertului și profesorului coordonator.
  3. Participarea elevilor din grupul de inițiativă la concursul “Oltul-sursă de energie”- resurse regenerabile și organizarea unei conferințe GREEN ENERGETIC în care va fi prezentat, de către echipa de proiec,t videoclip-ul de realizare și funcționare a kitului școlar panouri fotovoltaice, elevilor și profesorilor școlii, la care vor participa, în calitate de invitați și reprezentanți Hidroelectrica SA, SC Valoris SRL, ISJ Vâlcea, Fondul Științescu.
  4. Promovare proiect de către Consiliul școlar al elevilor, pe pagina de Facebook, site-ul școlii, Instagram. La final, elevii vor deține mai multe cunoștințe despre modalități de producere a curentului electric utilizând energii regenerabile (energia solară), cât și avantajele prezentate de acestea, în legătură cu amprenta de carbon și poluarea mediului înconjurător.

Împreună cu cine?

 Acest proiect este finanțat de Fondul Științescu Vâlcea, gestionat de Fundația Comunitară Vâlcea.

Principalii parteneri sunt cadrele didactice si elevii Colegiului Energetic, dar și Hidroelectrica SA – sucursala Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea, respectiv SC Valoris SRL  cu care avem legături strânse, consolidate de-a lungul anilor.

Inițiativa în cifre

Suma

7.280 RON

Număr beneficiari

Aproximativ 400 elevi și 65 cadre didactice ai Colegiului Energetic Rm. Vâlcea.

Se vor adăuga membrii comunității locale, rezidenți din apropierea școlii.

Număr membri echipă

2 cadre didactice, 10 elevi (grup de inițiativă + voluntari).