BIBLIOTECA DE LUCRURI

Provocare

Aveți nevoie pentru scurt timp de o mașină de cusut sau de o bormașină?

Vreți să probați un hoverboard, o mașină de înghețată, un cort sau un hamac?

Nicio problemă!

Pe acestea și pe multe altele le puteți găsi în ”Biblioteca de lucruri” sau ”Biblioteca obiectelor” ce oferă o modalitate inovatoare, practică, ieftină și prietenoasă cu mediul de a folosi împreună diverse lucruri.

”Biblioteca de lucruri” face posibil un stil de viață ecologic, dar înseamnă și cumpărături mai puține, deci mai mult spațiu și mai mult timp pentru fiecare dintre noi!

Modul de utilizare al diferitelor obiecte ce se găsesc în ”colecțiile” bibliotecii va fi descoperit prin organizarea de ateliere destinate copiilor și tinerilor din comunitate, coordonate de adulți, specialiști din diferite domenii, voluntari EduCaB sau din localitatea noastră, ce sprijină acest concept.

Cine?

Biblioteca Publică Locală Pietrari,  în cadrul căreia funcționează un grup de voluntari (cadre didactice) pasionați de știință, interesați de educația prin și pentru STEAM.

Pentru cine?

–  80 de copii din învățământul primar și gimnazial din localitate, cu vârste cuprinse între 10 – 15 ani, din mediul rural, ce provin din familii cu oportunități financiare reduse;

–  20 de tineri adulți din localitatea Pietrari ce vor descoperi conceptul de ”Right to repair”;

–   5  voluntari EduCaB România; 

–   5 voluntari adulți din localitatea Pietrari

– membrii comunității.

Când?

Perioadă de implementare: 1 aprilie 2023 – 30 august 2023.

De ce?

 În fiecare an, Uniunea Europeană produce peste 2,5 miliarde de tone de deșeuri.

Ca atare, în prezent își actualizează legislația referitoare la gestionarea deșeurilor pentru a promova o schimbare de curs radicală spre un model mai durabil, cunoscut sub numele de economie circulară. 

Proiectul ”Biblioteca de lucruri” scoate în evidență acest concept despre care se vorbește mult prea puțin în prezent. Prin închirierea produselor de la Bibliotecă economisești bani pe care altfel i-ai da pe obiecte noi sau închiriate destul de scump, ajuți mediul înconjurător pentru că uneltele puse la dispoziție sunt de cea mai înaltă calitate, reînvii obiceiul de a repara lucruri (și lupți astfel împotriva curentului de consumerism).

În plus, ai acces la workshopurile care se organizează în cadrul proiectului, prin care înveți cum să utilizezi uneltele și chiar cum să repari obiecte. Bibliotecile pot completa sau suplini educația primită în școală prin proiecte și activități complementare, ce aduc plus-valoare individului și comunității.

Cum?

Scopul proiectului ”Biblioteca de lucruri” este acela de a sprijini copiii și tinerii din comuna Pietrari să descopere o modalitate inovativă, practică, economică și ecologică de a folosi în comun diferite lucruri, obiecte sau gadgeturi care să îi învețe pe copii noi concepte STEM, prin implementarea economiei circulare la nivel local și a conceptului ”Right to repair”. 

Activitățile proiectului sunt organizate în două etape:

  • Workshop-uri cu specialiști din diferite domenii (din comunitate sau din afara ei) în perioada aprilie-iulie;
  • Tabăra de astronomie și fotografie „Cerul Nopții” ce va cuprinde sesiuni teoretice și ateliere practice de astronomie, fotografie și prim-ajutor, drumeții și aplicații practice (11-13 august 2023, dacă vremea o să permită).

Pentru promovarea rezultatelor proiectului, respectiv a scurt-metrajului intitulat ”Books are just the beginning” ce va cuprinde prezentarea noului serviciu de bibliotecă ne propunem participarea la târgul de prezentare a rezultatelor proiectului.

Împreună cu cine?

Acest proiect este finanțat de Fondul Științescu Vâlcea, gestionat de Fundația Comunitară Vâlcea.

Principalii parteneri sunt cadre didactice și elevi ai Școlii Gimnaziale Pietrari.

Aceștia vor colabora cu voluntarii Bibliotecii Pietrari și cu voluntarii România EduCaB.

În activitățile proiectului vor fi implicați și alți membri ai comunității: părinți, administrația locală, specialiști în educație.

Inițiativa în cifre

Suma

17.065 lei – finanțare Fondul Științescu;

29.495 lei – suma totală a proiectului ”Biblioteca de lucruri”.

Număr beneficiari

 –  80 de copii din învățământul primar și gimnazial din localitate, cu vârste cuprinse între 10 – 15 ani, din mediul rural, ce provin din familii cu oportunități financiare reduse;

–  20 de tineri adulți din localitatea Pietrari ce vor descoperi conceptul de ”Right to repair”;

–   5  voluntari EduCaB România; 

–   5 voluntari adulți din localitatea Pietrari.

Număr membri echipă

1 bibliotecar; 2 cadre didactice; 2 mentori