BIBLIOTECA DE LUCRURI PIETRARI-final
21 septembrie 2023

BIBLIOTECA DE LUCRURI PIETRARI

Aveți nevoie pentru scurt timp de o mașină de cusut sau de o bormașină? Vreți să probați un hoverboard, o mașină de înghețată, un cort sau un hamac?

Nicio problemă! Pe acestea și pe multe altele le puteți găsi în ”Biblioteca de lucruri” sau ”Biblioteca obiectelor” ce oferă o modalitate inovatoare, practică, ieftină și prietenoasă cu mediul de a folosi împreună diverse lucruri.

”Biblioteca de lucruri” face posibil un stil de viață ecologic, dar înseamnă și cumpărături mai puține, deci mai mult spațiu și mai mult timp pentru fiecare dintre noi! Modul de utilizare al diferitelor obiecte ce se găsesc în ”colecțiile” bibliotecii a fost descoperit prin organizarea de ateliere destinate copiilor și tinerilor din comunitate, coordonate de adulți, specialiști din diferite domenii, voluntari EduCaB sau din localitatea noastră, ce sprijină acest concept.

–  215 de copii din învățământul primar și gimnazial din localitate, cu vârste cuprinse între 10 – 15 ani, din mediul rural, ce provin din familii cu oportunități financiare reduse;

–  35 de tineri adulți din localitatea Pietrari ce au descoperit conceptul de ”Right to repair”;

–   7  voluntari EduCaB România; 

–   13 voluntari adulți din localitatea Pietrari;

–    membri ai comunității.

 

Persoanele implicate au fost reprezentate de membrii echipei, de mentorii Științescu dar și de voluntari, după cum urmează:

Membri echipă

Popescu Crina – bibliotecar, coordonator proiect;

Raluca Elena Năstasie – prof. înv.primar, coordonator comunicare;

Anamaria Ramona Săndulescu – prof. director Școala Pietrari, responsabil parteneriate.

Mentori Științescu

Monica Huidu (Popescu)

Mihai Lupu

Alți voluntari​

Cristina Niculescu

Maria Apostolu

Costel Ștefăneanu

Tița Gabriela 

Simion Laura

Popescu Elena

Maria Cosma

Daria Mărăcinescu

Lelia Barbu

Marcel Jinca

Sorin Apostol

John Gangwer

Oana Mesea

Alexandru Petrescu

Ionuț Apostol

Nicolae Florescu

Diana Moghină

Natalia Simion

 

”Biblioteca de lucruri” face posibil un stil de viață ecologic, dar înseamnă și cumpărături mai puține, deci mai mult spațiu și mai mult timp pentru fiecare dintre noi!

Modul de utilizare al diferitelor obiecte ce se găsesc în ”colecțiile” bibliotecii, descoperit prin organizarea de ateliere destinate copiilor și tinerilor din comunitate, coordonate de adulți, specialiști din diferite domenii, voluntari EduCaB sau din localitatea noastră ce sprijină acest concept, a dus la descoperirea de pasiuni, abilități și cunoștințe noi, din domenii diverse: astronomie, biologie, geografie, chimie, matematică, mecanică, robotică, electronică, apicultură și gastronomie, artă și meșteșuguri.

Dar, cel mai important aspect este cel legat de scoaterea în evidență a conceptului de economie circulară, ”Biblioteca de lucruri” atrăgând atenția asupra necesității utilizării în comun și a refolosirii obiectelor, a reciclării și a problemelor legate de protecția mediului prin care putem aduce schimbări comportamentale în comunitate.

Astfel se cultivă dragostea şi respectul acestora pentru mediul înconjurător, pentru păstrarea resurselor, se formează atitudini de dezaprobare faţă de cei care încalcă normele de protecţie a mediului înconjurător, se conturează spiritul civic şi se cultivă interesul pentru promovarea ideii unui mediu natural sănătos.

„Biblioteca de lucruri“ s-a născut din dorința de a răspunde nevoilor comunității, venind în sprijinul acesteia cu o colecție de obiecte utile, ce vor putea fi împrumutate. Astfel, a fost identificată și pusă în aplicare o modalitate inedită, ecologică, sustenabilă, de a utiliza obiectele achiziționate prin acest proiect. 

Copiii din localitate au participat la atelierele organizate de Biblioteca Publică Locală Pietrari în colaborare cu voluntarii, profesioniști în diferite domenii de activitate, care i-au învățat să le folosească, îndrumându-i chiar spre viitoare meserii sau hobby-uri. Cu fiecare activitate, competențele STEAM ale copiilor au sporit, înzestrându-i cu noi abilități, provocându-i să colaboreze, dezvoltându-le spiritul antreprenorial, respectul pentru muncă și grija pentru mediu. 

”Acest proiect este un mod interesant de a comunica cu alți copii, de a petrece timp împreună și mai ales, de a învăța lucruri noi. Mi-a fost teamă să folosesc mașina de cusut computerizată, nu mai făcusem niciodată așa ceva, dar am descoperit că nu este așa greu și că-mi place foarte mult ceea ce am învățat să fac. Plăsuțele realizate de mine din materiale reciclabile, brodate cu modele drăguțe, au fost cea mai mare surpriză pentru părinții mei. De asemena, mi se pare uimitor faptul că putem împrumuta lucrurile de la bibliotecă pentru a le folosi acasă, exact cum facem cu cărțile.”
Maria Gabriela Cosma
13 ani

Proiectul în cifre

9

Suma

17.065 lei – finanțare Fondul Științescu;

28.900 lei – suma totală a proiectului ”Biblioteca de lucruri”.

8

Beneficiari

270 beneficiari direcți (copii, tineri, voluntari)

7

Membri echipă

3 membri în echipă 

20 voluntari din localitate și EduCaB

 

6

Ore de voluntariat

3 membri în echipă – 45 ore de voluntariat.

20 voluntari – 98 ore de voluntariat.

Total = 143 ore de voluntariat.

Ghidul aplicantului
Proces de înscriere