Fundaţia Comunitară Vâlcea lansează apelul de proiecte pentru Fondul Științescu 2.0
17 ianuarie 2023

Luni, 16 ianuarie, Fundaţia Comunitară Vâlcea lansează a doua ediție a Fondului Științescu Vâlcea. Cei interesaţi îşi pot înscrie proiectul până la data de 12 februarie 2023, ora 23:59, prin completarea formularului disponibil pe pagina web a programului Științescu Vâlcea: https://valcea.stiintescu.ro/.

Eşti pasionat de STE@M (ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă digitală, matematică)? Eşti profesor şi doreşti o finanţare pentru a dezvolta proiecte care îi fac pe elevi să îndrăgească domeniile STE@M? Eşti elev, ai un proiect interesant şi vrei să îl pui în practică? Intră pe valcea.stiintescu.ro si citește mai multe despre Fondul Științescu 2.0 Vâlcea.

Prin acest fond, Ştiinţescu oferă oportunitatea mentorilor pasionați de științe şi tehnologie să dezvolte și să deruleze proiecte educaționale creative, bazate pe aplicații practice, cu scopul de a insufla pasiunea lor copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani. Științescu se bucură de proiecte educaționale ce propun o abordare multidisciplinară, colaborativă și aplicată a științelor.

Bugetul inițial al fondului este de 100.000 RON, urmând să fie modificat în funcție de cât de multe proiecte sunt finaliste și de câți susținători se alătură.

În perioada înscrierilor, potenţialii aplicanţi pot beneficia la cerere de sesiuni online de consultare şi mentorat în vederea întocmirii aplicaţiilor. ONG-urile sau grupurile de inițiativă pot înscrie un singur proiect până pe 12 februarie 2023, iar câștigătorii vor fi anunțați la finalul lunii februarie.

Un juriu dedicat şi pasionat la rândul lui de ştiinţe şi tehnologie va selecta proiectele cele mai merituoase pentru a fi finanțate.

Ştiinţescu Vâlcea investeşte în iniţiative educaţionale care fac domeniile STE@M mai atractive pentru elevi. Credem că este nevoie ca educația STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte, matematică) în școli, precum și în afara lor, să fie centrată pe stimularea curiozității, creativității și a imaginației și ne dorim să ajungem la cât mai mulți copii și tineri din județ.”, a declarat Oana Mesea, Director Executiv al Fundației Comunitare Vâlcea.

Prima ediţie Ştiinţescu Vâlcea a sprijinit 15 proiecte STEAM, cu un buget total de 110.600 lei, oferind acces la educaţie alternativă pentru peste 1.600 de copii. Ideile s-au concretizat în laboratoare interdisciplinare, programe de robotică, dispozitive de studiu al fenomenelor naturale şi al proprietăţilor alimentelor, materiale didactice interactive, ateliere 3D print şi programare, ateliere de artă digitală, excursii de studiu și participări la conferinţe ştiinţifice.

Lista proiectelor, povestea lor, echipa şi testimoniale sunt disponibile pe site – https://valcea.stiintescu.ro/proiecte-2022/

Programul este implementat la nivel local de Fundația Comunitară Vâlcea, susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Romanian-American Foundation cu sprijinul donatorilor Vâlcea Forest Run, Wine&Dine și Omniconvertește 2023 și al sponsorilor locali: SuperMercato, Medisim Plus, Klass Coating Systems, PSS Prosoft Solutions, Nurvil, Emigab, Forvia Faurecia, Omniconvert, Banca Transilvania, Farmacia George, Europan Prod SA, Magazine Diana, Alina Cernătescu Fashion, Arbusto Coffee Roasters, Unisem, Albastru și Origini, Cominco Oltenia, CMI Morar Adelina, Aqua Park TISA Spa Resort, Panvil Exim, Info Group, AutoRo.

 

Persoană de contact: Gabriela Solomon, tel 0745 499 371, e-mail: stiintescu@fundatiacomunitaravalcea.ro

 

Despre Fundația Comunitară Vâlcea

Fundația Comunitară Vâlcea a debutat ca grup de inițiativă în 2018 şi s-a înființat în 2019, fiind parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare. Fundația este o organizație apolitică și funcționează ca un liant în comunitate, reușind să conecteze fonduri, oameni și inițiative cu scopul de a impacta pozitiv mediul comunitar. Misiunea fundatiei este să contribuie la consolidarea de comunități curajoase care caută să-și rezolve problemele, în care oamenii se implică, caută soluții împreună și luptă pentru drepturile lor, învață din greșeli, transformând nevoile în oportunități pentru fiecare copil, tânăr, adult și senior.

 

Despre Fondul Ştiinţescu

Fondul Ştiinţescu este o mişcare naţională de reenergizare a educaţiei STEAM care-i încurajează pe cei pasionaţi să le arate copiilor – prin experimentare, activităţi practice şi joc – acea latură a disciplinelor ştiinţifice care cu greu poate fi descrisă în manuale.

Ştiinţescu, a cărui menire este să-i ajute pe copii să descopere sensul ultim al ştiinţelor, le oferă mentorilor – profesori, elevi, studenţi, profesionişti din toate domeniile – finanţări, resurse, îndrumare şi sprijin.

În prezent, Fondul Ştiinţescu este implementat de 15 fundaţii comunitare din ţară, toate desfăşurând competiţii similare de proiecte locale în: Bucureşti, Bacău, Braşov, Buzău, Cluj-Napoca, Dâmboviţa, Galaţi, Iaşi, Prahova, Odorheiu Secuiesc, Reșița, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Ţara Făgăraşului.